Narcolepsie

Wat is narcolepsie?

In het kort is Narcolepsie een aandoening waarbij het slaap/waakpatroon ontregelt is, met een verstoorde nachtrust, overmatige slaperigheid, slaapaanvallen, spierverslappingen bij emoties en andere vervelende klachten als gevolg.

Voeding en narcolepsie

Voor mensen met narcolepsie is het belangrijk om op de voeding te letten. Niet alleen om gewichtstoename te voorkomen maar ook omdat voeding invloed kan hebben op klachten zoals vermoeidheid en weinig energie. Ook kan een gevolg van vermoeidheid of een slaapaanval zijn dat iemand juist gaat eten, een eetbui krijgt of erge behoefte heeft aan zoetigheid.

Bij mensen met narcolepsie komt overgewicht vaker voor dan bij de algehele bevolking, meer dan de helft van de mensen met narcolepsie kampt met overgewicht. Afvallen kan erg lastig zijn wanneer je vaak moe bent, last hebt van eetbuien, of het sporten niet lukt in verband met kataplexie. Herkenbaar? Diëtist en Leefstijl wil jou hierbij graag helpen!

Online begeleiding Narcolepsie

Omdat afspreken en reizen een hele opgave kan zijn bieden wij online begeleiding aan. Dit scheelt een hoop energie en maakt het toch mogelijk dat je aan de slag kan met je leefstijl. Neem voor vragen of meer informatie contact op.

Diëtist Anneke

Bij Diëtist en Leefstijl heeft diëtist Anneke zelf narcolepsie en ervaring met waar iemand met narcolepsie tegenaan kan lopen. Zij helpt je met persoonlijke coaching en praktische voedingsadviezen. Ook wanneer er sprake is van eetbuien (bij slaperigheid), aankomen in gewicht, nachtelijk eten, te weinig energie om te koken, en bijvoorbeeld hoe dit te combineren met werk / school.

Koolhydraten en narcolepsie

Zoals gezegd kunnen aanpassingen in je eetpatroon positief effect hebben wanneer je last hebt van slaperigheid, weinig energie en/of erge zoetbehoeften. Zo hoor je veel over koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten eigenlijk en wat kan je beter wel of niet eten? Begeleiding door een expert is in dit geval erg belangrijk zodat je geen voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. Met name op langer termijn kan dit voorkomen, wat nare gevolgen met zich meebrengt. Een diëtist is medisch geschoold en daarom dé persoon om jou te helpen.

Meer informatie over narcolepsie

Lees meer over narcolepsie en koolhydraten of kijk voor informatie over narcolepsie op de volgende websites: